Czy można być za grubym do kremacji?

Nasze społeczeństwo tyje. Mimo mody na zdrowy tryb życia, liczba osób z otyłością rośnie. Według danych z WHO ilość osób otyłych na świecie w ciągu ostatnich 40 lat zwiększyła się trzykrotnie. Z nadwagą lub otyłością mierzy się co drugi Polak. Z coraz bardziej otyłymi zmarłymi spotykają się też zakłady pogrzebowe.
Otyłość osoby zmarłej powoduje szereg komplikacji przy organizowaniu kremacji.


Po pierwsze, problemem jest trumna. Zmarły z dużą otyłością nie mieści się w standardowej trumnie. Konieczne jest wykonanie trumny kremacyjnej na zamówienie (wyższe koszty dla rodziny). 

Po drugie, trudniejsze jest wprowadzenie trumny do pieca kremacyjnego. Na rynku polskim większość krematoriów ma możliwość wprowadzenia do pieca trumny z ciałem zmarłego o wadze do 250-300 kg. Jeśli waga ta jest przekroczona, może pojawić się problem. Wówczas konieczny może być dodatkowy personel lub dodatkowe wsparcie urządzenia wprowadzającego trumnę do pieca. Wtedy też personel obsługujący piec, narażony jest na większe ryzyko.

Po trzecie, standardowe wymiary otworu komory kremacyjnej, przez który wkładany jest do pieca trumna to ok 80 cm - 100 cm szerokości i ok 90 cm wysokości. Jeśli zmarły jest spopielany w specjalnie wykonanej trumnie, może ona nie zmieścić się w komorze kremacyjnej. Kilka krematoriów w Polsce wyposażonych jest w piece, gdzie otwór do wprowadzanie trumny oraz komora kremacyjna jest szersza. 

Po czwarte, podczas procesu kremacji osoby otyłej, wytapia się tłuszcz, który jest łatwopalny. Tłuszcz ten może wydostać się z pieca poprzez drzwi wprowadzania lub inne otwory technologiczne i spowodować zagrożenie pożarowe (o przyczynach pożarów w krematoriach więcej tutaj). Tłuszcz ten ma wysoką wartość opałową, jest podgrzany do wysokiej temperatury, więc przepis na katastrofę wydaje się być gotowy.

(Źródło: zdjęcie własne)

Po piąte, duża ilość tkanek łatwopalnych na początku procesu kremacji powoduje powstawanie większej ilości gazów łatwopalnych (o procesie spopielania więcej tutaj). Trudniej zatem kontrolować proces kremacji, gdyż łatwopalne gazy, przy niewielkiej ilości dostarczonego tlenu sprawiają, że temperatura procesu jeszcze bardziej wzrasta, zatem powstaje więcej łatwopalnych gazów w krótkim okresie czasu ...i lawina problemów narasta. Dlatego zwykle piece kremacyjne wyposażone są w kilka programów sterujących procesem kremacji - dla osób drobnych lub dzieci, osób o standardowej wadze ciała i osób otyłych. 
Mimo to, w przypadku kremacji osoby cechującej się dużą otyłością, zaleca się ręcznie kontrolować proces i w miarę możliwości wykonywać kremację na nierozgrzanym piecu.
Są krematoria w Polsce, które przede wszystkim z dwóch ostatnich powodów, nie chcą przyjmować do kremacji ciał osób mocno otyłych.

Dlatego jeśli chcesz by Twoje ciało po śmierci zostało spopielone, dbaj o właściwą dietę i odpowiednią dawkę ruchu jeszcze za życia.



Chcesz być na bieżąco z informacjami z tego bloga? Wpisz swój adres e-mailowy na głównej stronie w okienko "Śledź przez maila" i każdy nowy post przyjdzie do Ciebie na Twój adres e-mailowy.

Masz jakieś pytania? Napisz przez formularz na stronie lub na e-mail: okremacji@gmail.com

Komentarze

Popularne posty