W jaki sposób zapewnia się identyfikację prochów zmarłego?
Kwestia zapewnienia, że wydawane prochy zmarłego, są rzeczywiście prochami TEGO zmarłego, budzi wiele emocji. Szczególnie, że raz na jakiś czas pojawia się w prasie lub internecie informacja o tym, że ciało zostało zamienione, albo nie zostały wydane prochy danej osoby. Zrozumiałym jest, że rodziny bardzo te kwestie przeżywają i czasem takie wątpliwości zniechęcają je do kremacji bliskiego zmarłego.
W jaki sposób funkcjonujące krematoria radzą sobie z tym problemem? Jak zapewniają, że nie nastąpiła pomyłka w zakresie dokonanej kremacji lub wydanej urny?
1. Harmonogram kremacji i rejestracja kremacji
W pierwszej kolejności należy pamiętać, że każde krematorium planuje swoją pracę. Szczególnie obiekty, w których wykonuje się dużo spopieleń, muszą szykować harmonogram kremacji, gdzie wskazany jest piec, w którym kremacja ma być przeprowadzona, godzina rozpoczęcia kremacji oraz nazwisko zmarłego. Zwykle w harmonogramie dołącza się też informację o zakładzie pogrzebowym, z którego przywieziono ciało do kremacji.
Poza tym większość nowoczesnych pieców kremacyjnych jest wyposażonych w system komputerowy, który zapisuje parametry procesu kremacji. W momencie przygotowania pieca do kremacji, operator wpisuje dane zmarłego do komputera pieca, więc dokładnie wiadomo kto w danym momencie jest spopielany. Można też odtworzyć tą informację wstecz, bazując na zapisach z komputera - wiemy wtedy kiedy kremacja się rozpoczęła i kiedy zakończyła.
2. Identyfikacja zmarłego
Wiele krematoriów praktykuje możliwość ostatniego pożegnania nad ciałem zmarłego oraz uczestnictwo w momencie wprowadzania trumny do pieca (więcej o tym tutaj). Wówczas najbliższa rodzina ma możliwość osobistej identyfikacji i upewnienia się, że to ich bliski jest spopielany.
Są kraje, gdzie kwestia identyfikacji zmarłego przed kremacją jest uregulowana prawnie i jest obligatoryjna (np. w Hiszpanii).
3. Monitoring pracy krematorium
Krematorium, jako obiekt usługowy najczęściej jest wyposażone w system monitoringu. Jedna z kamer zwykle skierowana jest na salę wprowadzania trumny do pieca a druga na pomieszczenie, gdzie prochy są wygarniane. Nagranie z monitoringu pozwala upewnić się (niezależnie od systemu zapisów w komputerze pieca), o której godzinie dana trumna została wprowadzona do pieca i o której godzinie prochy zostały wygarnięte. Monitoring może też obejmować stanowisko do rozdrabniania prochów.
4. Identyfikator w czasie kremacji
Kolejnym elementem praktykowanym przez krematoria, jest wykorzystanie metalowego lub ceramicznego identyfikatora (pamiętajmy, że w piecu podczas kremacji panuje bardzo wysoka temperatura), który kładziony jest na trumnie przed wprowadzeniem jej do pieca i wyciągany jest wraz z prochami. Po rozdrobnieniu prochów, trafia on do urny, która wydawana jest rodzinie lub zakładowi pogrzebowemu. Taki system identyfikacji ponoć został wymyślony w latach 30. XX w. w krematorium w Oakland (stan Kalifornia, USA), w dużym krematorium, gdzie dokonywano wielu kremacji. Wtedy wykorzystano ceramiczny identyfikator (informacja ta pochodzi z Amerykańskiego Towarzystwa Numizmatycznego ).
5. Zaawansowane systemy trackingu
Wychodząc naprzeciw potrzebom i wraz z rozwojem technologii, większość wcześniej opisanych działań zaczyna być implementowane w systemach informatycznych. Program do obsługi krematorium pozwala na prowadzenie harmonogramu kremacji, rezerwacji pieca na daną godzinę, rejestracji kremacji, identyfikacji zmarłego poprzez nadanie mu określonego numeru identyfikacyjnego i kodu paskowego na ciało lub/i trumnę, weryfikację przez kamery i rejestrację w systemie momentu wprowadzania trumny do pieca, rejestrację procesu kremacji przez kamerę umieszczoną w wizjerze pieca, weryfikację i rejestrację przez kamery momentu wygarniania prochów z pieca (wraz z fotografią identyfikatora, o którym więcej w punkcie 4), rejestrację procesu rozdrabniania prochów i wkładania prochów do urny wydawanej rodzinie lub zakładowi pogrzebowemu.
Oprogramowanie takie jest już dostępne na rynku polskim. Pozwala wygenerować dla rodziny raport, gdzie opisane i udokumentowane są wszystkie czynności związane z kremacją danego zmarłego.
W jaki sposób funkcjonujące krematoria radzą sobie z tym problemem? Jak zapewniają, że nie nastąpiła pomyłka w zakresie dokonanej kremacji lub wydanej urny?
W pierwszej kolejności należy pamiętać, że każde krematorium planuje swoją pracę. Szczególnie obiekty, w których wykonuje się dużo spopieleń, muszą szykować harmonogram kremacji, gdzie wskazany jest piec, w którym kremacja ma być przeprowadzona, godzina rozpoczęcia kremacji oraz nazwisko zmarłego. Zwykle w harmonogramie dołącza się też informację o zakładzie pogrzebowym, z którego przywieziono ciało do kremacji.
Poza tym większość nowoczesnych pieców kremacyjnych jest wyposażonych w system komputerowy, który zapisuje parametry procesu kremacji. W momencie przygotowania pieca do kremacji, operator wpisuje dane zmarłego do komputera pieca, więc dokładnie wiadomo kto w danym momencie jest spopielany. Można też odtworzyć tą informację wstecz, bazując na zapisach z komputera - wiemy wtedy kiedy kremacja się rozpoczęła i kiedy zakończyła.
2. Identyfikacja zmarłego
Wiele krematoriów praktykuje możliwość ostatniego pożegnania nad ciałem zmarłego oraz uczestnictwo w momencie wprowadzania trumny do pieca (więcej o tym tutaj). Wówczas najbliższa rodzina ma możliwość osobistej identyfikacji i upewnienia się, że to ich bliski jest spopielany.
Są kraje, gdzie kwestia identyfikacji zmarłego przed kremacją jest uregulowana prawnie i jest obligatoryjna (np. w Hiszpanii).
3. Monitoring pracy krematorium
Krematorium, jako obiekt usługowy najczęściej jest wyposażone w system monitoringu. Jedna z kamer zwykle skierowana jest na salę wprowadzania trumny do pieca a druga na pomieszczenie, gdzie prochy są wygarniane. Nagranie z monitoringu pozwala upewnić się (niezależnie od systemu zapisów w komputerze pieca), o której godzinie dana trumna została wprowadzona do pieca i o której godzinie prochy zostały wygarnięte. Monitoring może też obejmować stanowisko do rozdrabniania prochów.
4. Identyfikator w czasie kremacji
Kolejnym elementem praktykowanym przez krematoria, jest wykorzystanie metalowego lub ceramicznego identyfikatora (pamiętajmy, że w piecu podczas kremacji panuje bardzo wysoka temperatura), który kładziony jest na trumnie przed wprowadzeniem jej do pieca i wyciągany jest wraz z prochami. Po rozdrobnieniu prochów, trafia on do urny, która wydawana jest rodzinie lub zakładowi pogrzebowemu. Taki system identyfikacji ponoć został wymyślony w latach 30. XX w. w krematorium w Oakland (stan Kalifornia, USA), w dużym krematorium, gdzie dokonywano wielu kremacji. Wtedy wykorzystano ceramiczny identyfikator (informacja ta pochodzi z Amerykańskiego Towarzystwa Numizmatycznego ).
Przykładowy identyfikator (źródło: www.coinbooks.org) |
5. Zaawansowane systemy trackingu
Wychodząc naprzeciw potrzebom i wraz z rozwojem technologii, większość wcześniej opisanych działań zaczyna być implementowane w systemach informatycznych. Program do obsługi krematorium pozwala na prowadzenie harmonogramu kremacji, rezerwacji pieca na daną godzinę, rejestracji kremacji, identyfikacji zmarłego poprzez nadanie mu określonego numeru identyfikacyjnego i kodu paskowego na ciało lub/i trumnę, weryfikację przez kamery i rejestrację w systemie momentu wprowadzania trumny do pieca, rejestrację procesu kremacji przez kamerę umieszczoną w wizjerze pieca, weryfikację i rejestrację przez kamery momentu wygarniania prochów z pieca (wraz z fotografią identyfikatora, o którym więcej w punkcie 4), rejestrację procesu rozdrabniania prochów i wkładania prochów do urny wydawanej rodzinie lub zakładowi pogrzebowemu.
Oprogramowanie takie jest już dostępne na rynku polskim. Pozwala wygenerować dla rodziny raport, gdzie opisane i udokumentowane są wszystkie czynności związane z kremacją danego zmarłego.
Chcesz być na bieżąco z informacjami z tego bloga? Wpisz swój adres
e-mailowy na głównej stronie w okienko "Śledź przez maila" i każdy nowy
post przyjdzie do Ciebie na Twój adres e-mailowy.
Masz jakieś pytania? Napisz przez formularz na stronie lub na e-mail: okremacji@gmail.com
Komentarze
Prześlij komentarz